Όλγα Κολέφα – Βιογραφία


Όλγα Κολέφα

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα.

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών,Τμήμα Νομικό, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για δύο χρόνια (1996, 1997), παρακολουθεί μαθήματα ελεύθερου σχεδίου στη Σχολή Γ. Καρούσου και Π. Φώτου.

Το 2002 αποφοιτά από την Σχολή Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων (Ομάδα Α),του Τ.Ε.Ι Αθηνών, με άριστα.

Ολοκληρώνει την πρακτική της άσκηση στην συντήρηση, στο Ασκληπιείο, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Από το 2003 εργάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας, ως υπεύθυνη του εργαστηρίου συντήρησης ψηφιδωτών και ψηφιδωτών αντιγράφων.

Κατέχει άδεια άσκησης του επαγγέλματος του συντηρητή (εκπόνηση μελετών, ανάληψη, επίβλεψη έργου συντήρησης και λειτουργία εργαστηρίων για τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης κινητών και ακινήτων, για τις ειδικότητες της συντήρησης κεραμικών, γυαλιού, λίθου, μετάλλου, ψηφιδωτών και ανασκαφικών υλικών), από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Έχει παρακολουθήσει συνέδρια και επιμορφωτικά προγράμματα για την συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και έχει συνοδεύσει συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου σε πολλές εκθέσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

2006-2007: Συν επιμελήτρια στην οργάνωση της περιοδικής έκθεσης ‘Γιάννης Κολέφας, Οδοιπορικό στην Τέχνη του Ψηφιδωτού, 1927-1986’ του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας και της ίδιας έκθεσης στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, με τη συνεργασία της ΙΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

2006: Συμμετοχή στην περιοδική έκθεση του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης Ευβοίας, με τίτλο ‘Αντανακλάσεις. Αντιγράφοντας την βυζαντινή και την δυτική τέχνη’.

2007: Συνεργασία στην οργάνωση ημερίδας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο πλαίσιο της έκθεσης ‘Γιάννης Κολέφας, Οδοιπορικό στην Τέχνη του Ψηφιδωτού,

1927-1986’, με θέμα ‘Ψηφίδα την Ψηφίδα-Δημιουργία και Συντήρηση του Ψηφιδωτού’, (28/03/2007).

2008-2009: Συνοδεία και εγκατάσταση στην περιοδική έκθεση “Byzantium, 330 – 1453” της Royal Academy Of Arts του Λονδίνου, 11 ψηφιδωτών τεμαχίων του Μουσείου της Θήβας, μέσω του Βυζαντινού Μουσείου.

2009: Διοργάνωση αναδρομικής έκθεσης Γιάννη Κολέφα στα Γιαννιτσά, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γιαννιτσών και στην Αθήνα στην γκαλερί Αργώ.

2009: Παρουσίαση-ομιλία στο διεθνές συνέδριο ‘The composition of Byzantine Glass, Mosaic Tesserae’ στο Μουσείο Μπενάκη, με θέμα ‘Detachment of mosaics and mounting, using an innovative method of support”.

2008: Εργασίες αποκόλλησης και συντήρηση ψηφιδωτού δαπέδου 12 τ.μ. από τον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας.

2010: Σωστικές εργασίες συντήρησης και τεκμηρίωση κατάστασης διατήρησης των ψηφιδωτών του κτιρίου Τσίλερ – Λοβέρδου στην Αθήνα.

2011: Συνοδεία της ελληνικής αποστολής εκθεμάτων του Βυζαντινού Μουσείου, στην έκθεση ” Transition (Μετάβαση). Από την Αρχαιότητα στο Βυζάντιο” στο Onassis Foundation (USA) της Νέας Υόρκης.

2013: Εγκατάσταση 11 ψηφιδωτών τεμαχίων στην μόνιμη έκθεση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Θήβας, μέσω του Βυζαντινού Μουσείου.

2014-2015: Εργασίες αποκόλλησης και συντήρηση ψηφιδωτού δαπέδου 150 τ.μ. από την είσοδο του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας.

Μέλος του Ελληνικού Τμήματος του IIC (Διεθνές Ινστιτούτο Συντήρησης Ιστορικών και Καλλιτεχνικών Έργων (International Institute of Conservation)).

Δημοσιεύσεις

‘Γιάννης Κολέφας, Η Συντήρηση των Ψηφιδωτών’, κατάλογος έκθεσης ‘Γιάννης Κολέφας, Οδοιπορικό στην ΄Τέχνη του Ψηφιδωτού, 1927-1986″, Αθήνα, 2007, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

‘Προσωρινή συν-αρμολόγηση ψηφιδωτού δαπέδου σε εκθεσιακό χώρο’,Περιοδικό ‘Ιλίσια’,4, Αθήνα,2009, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.