Αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνας ‘Η Επίσκεψις’


Η πρωτότυπη εικόνα ανήκει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, χρονολογείται στα τέλη του 13ου αι. μ.Χ. και προέρχεται από το ναό του Αγ. Βασιλείου Τρίγλειας Βιθυνίας. Έχει διαστάσεις 1.07 x 0.74μ., μαζί με την ξύλινη κορνίζα που την περιβάλλει.


Το κυρίως υλικό του υποστρώματος των ψηφίδων του πρωτότυπου έργου είναι κερί επάνω σε ξύλινο υποστήριγμα. Το υλικό κατασκευής των ψηφίδων είναι η υαλόμαζα (smalto) σε ποικίλους χρωματισμούς, ενώ η απόδοση των χρυσών και αργυρών ψηφίδων γίνεται με ενσωματωμένα στην υαλόμαζα αντίστοιχα μεταλλικά φύλλα.

Με την τεχνική κατασκευής αντιγράφου επιτυγχάνεται η αποτύπωση του έργου σε εκμαγείο, χωρίς να επηρεάζεται ή να αλλοιώνεται η κατάσταση διατήρησης της αυθεντικής εικόνας. Συγχρόνως, το αντίγραφο που δημιουργείται είναι πολύ ελαφρύ στη μεταφορά και ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή του είναι σύντομος σε σχέση με την δημιουργία αντιγράφου από ψηφίδες.

Ένα από τα αντίγραφα της συγκεκριμένης εικόνας κοσμεί το κτίριο του δήμου της Γλυφάδας, ενώ άλλο χρησιμοποιείται για αντικατάσταση του πρωτότυπου όταν αυτό λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις εκτός μουσείου.