Γιάννης Κολέφας – Χρονικό συντήρησης μνημείων


Χρονολόγιο συντήρησης – Γιάννης Κολέφας

Αποκόλληση Ψηφιδωτού Δαπέδου

1964

Έναρξη εργασιών συντήρησης στη Νέα Μονή της Χίου, στον Όσιο Λουκά Λειβαδιάς και στον Ναό της Αγ. Σοφίας, Αγ. Αποστόλων, Αγ. Δημητρίου και Αχειροποιήτου στη Θεσσαλονίκη.

1965
Έναρξη εργασιών συντήρησης σε οικόπεδα ανασκαφών στη Θάσο, στη Θήβα και στο Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Πλάκα (Αθήνα).

1965-1966
Έναρξη εργασιών συντήρησης στα ψηφιδωτά της πλατείας Ναυαρίνου, στο Ναό του Οσίου Δαυίδ και στον Άγ. Γεώργιο Θεσσαλονίκης, στη Μυτιλήνη, στο Άργος, στην Ολυμπία, στο ναό του Αγ. Λεωνίδη στο Κλαυσί Ευρυτανίας, στο Μουσείο Καλαμάτας, στο Μουσείο Δεσύλλα στη Μεσσήνη και στη Δήλο (οικία Τριαίνης, Διονύσου, Δελφίνων και Προσωπείων, στην Αγορά των Ιταλών και στην περιοχή Σκαρδάνων).
Συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο Ναό Αγ. Δημητρίου, Αγ. Αποστόλων, Αγ. Σοφίας και Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης, στην αρχαία οικοδομή της Θάσου και στη Μονής του Οσίου Λουκά Βοιωτίας.

1966
Έναρξη εργασιών συντήρησης των ψηφιδωτών, του Ναού του Αγ. Γεωργίου στη Δήλο, των ψηφιδωτών της Αρχαίας Εβραικής συναγωγής στην Αίγινα, των ψηφιδωτών στην οδό Μενάνδρου της Αθήνας,  του ψηφιδωτού στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού μουσείου Αθήνας,  και του  Κενταύρου και της Αρπαγής της Ευρώπης στη Ρόδο. Συνέχιση εργασιών συντήρησης των ψηφιδωτών από τις ανασκαφές στη Μυτιλήνη, της Αρχαίας Ολυμπίας, του μουσείου της Καλαμάτας, του μουσείου Δεσύλλα, του Ναού Αγ. Λεωνίδη στο Κλαυσί Ευρυτανίας και της πλατείας Ναυαρίνου στη Θες/νίκη.

1967
Συνέχιση των εργασιών συντήρησης των ψηφιδωτών της Νέας Μονής της Χίου, στη Θεσσαλονίκη (πλατεία Ναυαρίνου,  πλατεία Δικαστηρίων και των οικοπέδων στις ανασκαφές του Οκταγώνου), της Θάσου, στην Αθήνα (οδός Μενάνδρου), στην Αίγινα, στην Σπάρτη, στο μουσείο Καλαμών Μεσσηνίας και έναρξη εργασιών στη Λακωνία, στη Βοιωτία και στην Αθήνα στην οδό Λέκκα, στο Τζαμί Μοναστηρακίου  και στο Βασιλικό Κήπο.

1968
Συνέχιση των εργασιών συντήρησης των ψηφιδωτών στη Θεσσαλονίκη, στη Θήβα και στην Αίγινα. Έναρξη εργασιών συντήρησης στην οδό Δ. Αεροπαγίτου και στις οδούς Σαρρή και Ερυπίδου στην Αθήνα, στην Λάρισα, στην Εύβοια, στα Μέγαρα και στον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Αγχιάλου.

1969
Έναρξη εργασιών συντήρησης των ψηφιδωτών στην Ι. Μονή Σταυρού στο Ιεροσόλυμα, στην Άμφισσα, στην Πάτρα (οικόπεδο Μπακαούρη), στην Αθήνα (οδός Αγγελοπούλου, Διάκου, στα οικόπεδα λεωφόρου  Συγγρού, οδών Ηρακλειδών, Ακταίου, στο κτίριο του Αρείου Πάγου), στην Χαλκίδα και στην Θεσσαλονίκη στα οικόπεδα των οδών Σωκράτους και Αθηνάς. Συνέχιση των εργασιών συντήρησης στα ψηφιδωτά της Νέας Μονής Χίου, στη Θήβα, στην Νέα Αγχίαλο και στην οδό Σαρρή στην Αθήνα.

1970
Έναρξη εργασιών συντήρησης του ψηφδωτού στην είσοδο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών από την ανασκαφή της οδού Αεροπαγίτου στην Αθήνα, στη Βέροια (ανάκτορο Βεργίνας), σε ψηφιδωτά από ανασκαφές στην Κοζάνη (παλαιοχριστιανική Βασιλική), στην Πάτρα, στην Ναύπακτο, στην Ερέτρια και στην Λαμία (Υπάτη). Συνέχιση εργασιών στην Ρόδο (Καστέλλο), στην  Χαλκίδα, Ν. Αγχίαλο, στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη και των ψηφιδωτών στην Ι. Μονή Σταυρού στο Ιεροσόλυμα.

1971
Έναρξη εργασιών συντήρησης στα ψηφιδωτά του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών και σε ψηφιδωτά στην Ελασσώνα, στο Άργος, στην Πάρο και στη Νάξο. Συνέχιση εργασιών συντήρησης στη Σπάρτη, στην Πάτρα, στην Ν. Αγχίαλο (Βασιλική Αγ. Πέτρου) στην Χαλκίδα, στην Υπάτη, στην Ερέτρια, στη Ρόδο, στην Μυτιλήνη, στην Κοζάνη, στο ανάκτορο της Βεργίνας (Βέροια) και στη Θεσσαλονίκη (Αρχαία Αγορά και Αχειροποίητος).

1972
Έναρξη εργασιών συντήρησης στα ψηφιδωτά της Μονής Δαφνίου Αττικής,  στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (Καβάλα), της Νικόπολης Πρεβέζης, του Ασκληπιείου στο Φενεό (Ερμιόνη), στη Μεγαλόπολη (ψηφιδωτά οικιδμού ΑΗΣ/ΔΕΗ), στο Μυστρά (μαρμαροθετήματα Αγ. Δημητρίου), στην Κω (Casa Romana, Βασιλική Μαστιχαρίου), στην Καβάλα (Αρχαιολογικό Μουσείο και Ναός Αγ. Αθανασίου Δράμας) και στην Κρήτη (Μητρόπολη Μεσαρά, Βασιλική Γουλεδιανών, Βασιλική Καστρίου, Βασιλική Χερσονήσου). Συνέχιση εργασιών στη Μονή Οσίου Λουκά Λειβαδιάς, στην Θήβα (ανασκαφές οικοπέδου Λούκου), στη Ν. Αγχίαλο (ψηφιδωτά Ναού Αγ. Πέτρου και άλλων Βασιλικών), στην Ερέτρια (ανασκαφές οικοπέδου Παπαθανασίου), στην Ελασσώνα, στην Υπάτη (Βασιλική Αγ. Νικολάου και ψηφιδωτά από ανασκαφή οικοπέδου Βάρκα), στη Θεσσαλονίκη (ψηφιδωτά Αρχαιολογικού Μουσείου, Ναός Αχειροποιήτου, Αγ. Σοφίας, Πλ. Ναυαρίνου, Αρχαίας Αγοράς), στην Βέροια (Ανάκτορο Βεργίνας, ψηφιδωτά από ανασκαφή οικοπέδου Συμεωνίδη), στην Κοζάνη (Βασιλική Αγ. Παρασκευής), στην Πάτρα (ψηφιδωτά από ανασκαφές στα Ψηλά Αλώνια και στις οδούς Μαιζώνος, Τριών Ναυρχών, Γούναρη και Πετμεζά), στο Άργος (ψηφιδωτά Αρχαιολογικού Μουσείου και από ανασκαφές στα οικόπεδα Μπονόρη, Κουτρουμπή και Φίλη), στη Ρόδο (ψηφιδωτά από Παλαιοχριστιανική Βασιλική οικοπέδου ιδιοκτησίας Χατζηανδρέου, από ανασκαφές σε οικόπεδο στην οδό Χειμάρας και ψηφιδωτά στο Καστέλλο), στη Νάξο (Αρχαιολογικό Μουσείο και ψηφιδωτά από την περιοχή Απλωμάτων), στην Πάρο (Αρχαιολογικό Μουσείο, ψηφιδωτά Καταπολιανής), στη Θάσο (Αρχαιολογικό Μουσείο) και  στο Ιεροσόλυμα στην Ιερά Μονή Σταυρού.

1973
Έναρξη εργασιών συντήρησης στα ψηφιδωτά της Βασιλικής Ολύμπου στην Λαυρεωτική (Λαύριο), στο Λιδωρίκι Φωκίδας, στην Πάτρα (αίθριο αρχαίας κατοικίας), στο Αίγιο (Βασιλική) και στην Κω (Δωμάτια Μουσών και Διονύσου). Συνέχιση των εργασιών συντήρησης των ψηφιδωτών στη Νέα Μονή Δαφνίου Αττικής, στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Πελοπόννησο (Άργος και Φενεός), στη Θήβα, στη Βέρροια και στη Θεσσαλονίκη (Πλ. Ναυαρίνου).

*Οι πληροφορίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Κολέφα.